Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem už unavený z neustálého osočování ČR z diskriminace Romů

Na plenárním zasedání Rady Evropy ve Štrasburku se minulý týden mimo jiné projednávalo téma „Konec diskriminace romských dětí“. Nadace Open Society, v souvislosti s touto problematikou, představila na půdě Rady Evropy svoji výstavu a brožuru, které velmi lživě a agresivně popisuje Českou republiku jako rasistickou, k Romům velmi nepřátelskou zemi. Česká republika byla tvrdě obviněna z diskriminace Romské menšiny, proto jsem vystoupil na plénu na obranu České republiky. Pokud bych neřekl přímo, jaká je situace s Romy v ČR, já, neřekl by to nikdo.  Níže si můžete přečíst celý přeložený projev, který jsem přednesl na plénu Rady Evropy: 

Pane prezidente, dámy a panové,

Byl jsem požádán, abych zde s tímto nevystupoval. Téměř jsem poslechnul. Ale včera Rada Evropy umožnila distribuci této brožury o (útlaku Romů v ČR), plné lživých a falešných informací.  Ať se stydí ti, kdo jsou za toto zodpovědní. 

Politická korektnost brání efektivnímu řešení problému. Přináší pouze spoustu nepoužitelných řečí. Bez jakýchkoliv pozitivních výsledků. Tedy pokud někoho urazím svoji politickou nekorektností, neomlouvám se. 

Rad bych vyjádřil svůj pohled na diskriminaci Romů v Evropě. Rozumím a jsem schopen věřit, že v některých zemích Evropy jsou Romové diskriminováni a pronásledováni. A jsem přesvědčený, že to není správné, že je to špatně, a je nutné tento problém řešit. Jsem už ale unavený z neustálého osočování České republiky z rasismu a xenofobie.

Ve své nedávné zprávě Agentura EU pro Základní práva analyzovala situaci Romů v 11 členských zemích včetně dostupnosti a úspěchu Romů ve vzdělání a zaměstnání. Česká republika má největší procento Romů s dokončeným vzděláním a také největší procento Romů v placeném zaměstnání. 

Česká republika investuje velké množství peněz do zlepšení životních podmínek Romů a do snahy o jejich zařazení do společnosti, zatímco penze pro důchodce, kteří celý život pracovali, jsou snižovány až na nejnižší přežitelnou úroveň. Na druhé straně více a více peněz se investuje do programů podporujících Romy. Ale to nefunguje, jak bychom si přáli.

 Důležitý fakt je, že Romové vyžadují, aby se společnost přizpůsobila jim. A to není v žádném případě akceptovatelné.

 V České republice jsou všechna opatření, navrhovaná  rezolucí, víceméně aplikovaná již dlouhou dobu. Ale mnoho Romských rodičů nemá zájem, aby jejich děti chodily do běžné školy, a to ani v případě, že dítě má všechny předpoklady pro vzdělání v běžné škole. Vyžadovalo by to pro ně více zodpovědnosti. Plus takové vzdělané dítě by se někdy v budoucnu  muselo živit prací. A to je samozřejmě finančně méně výhodné, než závislost na stávajícím štědrém sociálním systému České republiky. 

Dámy a panové, Česká republika není diskriminační vůči Romům. Mnoho z nich pracuje, vychovává  děti a jsou součástí společnosti. Toto jsou Romové, kterých si musíme vážit a které musíme podporovat. Jsou důkazem toho, že když chtějí, tak mohou.  V diskriminační a xenofobické společnosti by nebyli romští učitelé, herci a podnikatelé. Ale my máme úspěšné Romy v ČR. My nejsme rasisté.

Jaký je tedy závěr? Česká republika dělá maximum pro zlepšení životních podmínek Romů. Ano, určitě je možné to dělat efektivněji.  Ale pokud se nedostavují žádané výsledky, hlavní vina leží na Romech samotných. Ono je velmi složité pomáhat někomu, kdo pomoc odmítá.

Dámy a pánové, pokud má někdo pocit, ze Česká republika dostatečně nepodporuje začlenění Romské menšiny do společnosti, bude mi potěšením zajistit financování jejich přestěhování do vaší země. Poté budu se zájmem sledovat, jak si vy s tímto problémem poradíte. Jiné řešení nevidím.

 

Originální projev v anglickém jazyce zde: http://www.assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/Records/2013/E/1304231530E.htm

Autor: Otto Chaloupka | úterý 30.4.2013 15:58 | karma článku: 44,28 | přečteno: 6316x
  • Další články autora

Otto Chaloupka

Senát je k ničemu! Pokud volíte ČSSD...

A jdeme do finále. Již brzy budeme znát finalisty soutěže o senátorské posty. A co na to lidé? Denně slýchám, že nejdou volit, protože je Senát k ničemu. A víte co, máte pravdu. Pokud volíte ČSSD, případně strany současné koalice, je to tak!

10.10.2014 v 10:00 | Karma: 18,91 | Přečteno: 630x | Diskuse| Politika

Otto Chaloupka

Jak je to s Vaším občanstvím, Mr. Dienstbier?

Ministr české vlády, člen Horní komory Parlamentu ČR a kandidát obhajující svůj senátorský post. Z vlastní zkušenosti se musím ptát, jak to má pan Dienstbier se svým americkým občanstvím. Pokud jej totiž stále drží, pak je to vědomé a příkré porušení zákonů Spojených států amerických. Lze takovému člověku věřit, že skutečně ctí zákony své země?

8.10.2014 v 12:31 | Karma: 39,53 | Přečteno: 3242x | Diskuse| Politika

Otto Chaloupka

Islám, nebo my?

Několikrát jsem už dostal otázku: „Co chcete vy a vaše strana dělat s problematikou imigrace a konkrétně se situací kolem islámu?“

7.10.2014 v 8:30 | Karma: 37,88 | Přečteno: 2247x | Diskuse| Politika

Otto Chaloupka

Co tím chcete říct, milá média?

Často mi v posledních týdnech volají různí novináři. Ptají se často, proč za stranu Republika kandidují stávající senátoři Lebeda, Krejča a Janeček. Mnohokrát jsem to novinářům vysvětloval, ale zatím jsem v médiích toto vysvětlení nenašel. Je možné, že v České republice působí média na nějaké paralelní linii, někde, kam část lidí nedohlédne, tedy neviditelná média?

6.10.2014 v 8:30 | Karma: 12,04 | Přečteno: 553x | Diskuse| Politika

Otto Chaloupka

Analýza bordelu

Tímto blogem si pravděpodobně moc přátel neudělám. Ale ten, kdo ho dočte do konce a zamyslí se nad jeho obsahem, zjistí, že má hlavu a patu. Hledal jsem vhodný titulek, ale nic výstižnějšího mě nenapadlo, tedy ponechávám pracovní název – Analýza bordelu.

30.9.2014 v 11:31 | Karma: 29,01 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1872x
Narodil jsem se v roce 1960 v Hodoníně. Studoval jsem VUT v Brně, ale studia jsem nedokončil. Po absolvování základní vojenské služby jsem v roce 1985 emigroval do Rakouska, o rok později do USA. V ČR žiji trvale od roku 2007. V roce 2010 jsem byl zvolen poslancem Parlamentu ČR.
Ve Sněmovně jsem pracoval jako místopředseda Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a zároveň ve Volebním výboru. Byl jsem stálým členem delegace Rady Evropy.
Jsem předsedou politické strany Republika.

Více na mém Facebooku http://www.facebook.com/ottochaloupka